Onze focus

Via Ondernemend Twente maken we ons hard voor de verdere ontwikkeling van de Twentse industrie – van semicon en food tot bouw en logistiek – en Twente als technologische top regio. Dit doen we vanuit onze innovatieve kracht met een duidelijke focus op economische groei. 

Want als de Twentse economie verder groeit, zal Twente ook in andere sectoren (bijv. woningbouw en infrastructuur) ontwikkelen en versterken we de regionale aantrekkingskracht. We willen impact maken en zaken echt voor elkaar krijgen. Niet alleen praten, maar vooral ook doen! We werken daarom actief op de volgende focusgebieden:

Vestigingsklimaat en bereikbaarheid

Ondernemers ondervinden de nodige uitdagingen bij het runnen van hun onderneming en het realiseren van groei. Veel bedrijven lopen tegen onwerkbare regelgeving en ontoereikende voorzieningen aan. Ook is er nadrukkelijk behoefte aan nieuwe vestigingsruimte voor grotere bedrijven met meer dan 3 hectare grond en is een snelle ontwikkeling van XL Businesspark 2 daarvoor dringend noodzakelijk. Graag willen we in gesprek met overheden om te komen tot een stabiel en voorspelbaar overheidsbeleid en het oplossen van knelpunten in het vestigingsklimaat. We kunnen hiervoor concrete voorbeelden aandragen en input geven, zodat de juiste keuzes kunnen worden gemaakt.  

We vinden het belangrijk dat Twente met alle vormen van vervoer goed bereikbaar is. We richten ons daarbij primair op de spoorverbinding Zwolle-Twente-Münster, waardoor ook de Randstad/West-Nederland sneller bereikbaar is. Ook nemen enkele bedrijven binnen Ondernemend Twente het voortouw in de verdere ontwikkeling van Twente Airport. De ruimte en daarmee ook de mogelijkheden die Twente Airport en het daarbij gelegen bedrijventerrein Technology Base bieden zijn onderscheidend. Denk bijvoorbeeld aan werkgelegenheid, ruimte voor innovaties en testwerkzaamheden, en mogelijke oplossingen voor vervoersvraagstukken. Dit willen we graag op een toekomstbestendige manier behouden en benutten.  

Aantrekken van talent

We willen talent ontwikkelen en behouden in Twente, zowel theoretisch als praktisch opgeleide talenten. Bedrijven zitten naast hoger opgeleid talent ook te springen om vakmensen uit het MBO in alle sectoren. We vinden daarbij de kwaliteit in het onderwijs belangrijk. We pleiten voor het gericht opleiden met meer focus op vakgebieden waar behoefte aan is en het verminderen van het aantal voor de praktijk minder relevante studies.

Graag willen we de professionele technische opleidingen in de regio verder versterken op zowel MBO-, HBO- als WO-niveau. Hiervoor is een goede samenwerking tussen Twentse onderwijsinstellingen en bedrijfsleven nodig. Denk bijvoorbeeld aan het gezamenlijk opzetten van leer-werktrajecten en het gezamenlijk gebruiken van faciliteiten. Daarbij zien we graag dat de opleidingen en trainingen in het teken staan van nieuwe productietechnieken, digitalisering en innovatie. We richten ons samen met Overheid en Onderwijs op het verder ontwikkelen van Twente als een aantrekkelijke omgeving voor (toekomstig) talent. Dit doen we door – naast de banen en onderwijs – ook te focussen op aantrekkelijke woonfaciliteiten, goede regionale mobiliteit en mooie (culturele) ontspanningsmogelijkheden.

Netcongestie oplossingen
Problemen met netcongestie belemmeren de verduurzaming, uitbreiding en nieuwbouw van bedrijven en daarmee de economische groei van Twente. Onze energievoorziening moet duurzamer, maar deze biedt op dit moment onvoldoende capaciteit en leveringszekerheid. Terwijl we juist veel meer CO2-vrije energie nodig hebben om onze bedrijfsdoelstellingen op het gebied van emissiereductie te behalen. Samen met VNO-NCW, Enexis, Oost-NL en overheden kijken we naar lokale oplossingen voor energievoorziening en -opslag.

Om de totale opgave van verduurzaming waar te maken, hebben we ook andere oplossingen nodig, zoals CO2-vrij geproduceerde waterstof. Zonne- en windenergie alleen zijn niet afdoende. We kijken kritisch naar verschillende oplossingen voor de toekomstige energiebehoefte van Twente, mét ruimte voor economische groei en duurzame werkgelegenheid. Denk bijvoorbeeld aan de eventuele bouw van een SMR, een kleine modulaire kernreactor in Twente om elektriciteit en waterstof te produceren. Dicht bij de energievraag, zodat er geen netcongestie problemen ontstaan.

Beschikbaarheid van water

Een aansluiting op het drinkwaternet en het onttrekken van oppervlakte- of grondwater voor bedrijfsprocessen is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend. Hiermee ervaren bedrijven direct de gevolgen van het watertekort waarmee we kampen. Ook in de regio Twente hebben we te maken met waterschaarste en een tekort aan beschikbare bronnen waaruit water mag worden gewonnen. En dat terwijl de vraag naar water alleen maar toeneemt.

Dit maakt dat we moeten kijken naar andere oplossingen om (proces)water beschikbaar te maken. Denk daarbij aan hergebruik, opvang van regenwater en innovatieve waterzuiveringstechnieken. In de regio Twente hebben we verschillende bedrijven die hieraan actief werken en kijken naar geschikte oplossingen. Hiermee kunnen we Twentse bedrijven verder helpen en tegelijkertijd Twente als innovatieve regio op de kaart zetten.

Naast de genoemde focusgebieden haken we aan op de visiestrategie en bijbehorende programma’s van Twente Board. Vanuit Twente Board wordt nadrukkelijk gewerkt aan het behouden en versterken van een sterk Twents bedrijfsleven als motor voor de regionale economie. Programma’s waarbij we concreet betrokken zijn: 

Toekomstbestendige bedrijventerreinen
Het programma Toekomstbestendige bedrijventerreinen Twente is een samenwerking tussen ondernemersverenigingen (verenigd in Ondernemend Twente) en de 14 Twentse gemeenten. Gezamenlijk zetten we ons in om alle Twentse bedrijven(terreinen) te ondersteunen bij hun energietransitie. De bedoeling is om organisaties te helpen bij het terugdringen van hun aardgas- en elektriciteitsverbruik. En daarnaast de productie van duurzaam opgewekte energie te vergroten. Dit zal leiden tot CO2-reductie en een gezondere, groenere leef- en werkomgeving voor iedereen. Ook wil het programma bijdragen aan het lokaal oplossen van netcongestie.

Neem contact op als u vragen of meer informatie wilt over toekomstbestendige bedrijventerrein met:

Christian Lorist,
kwartiermaker

Neem contact op als u vragen of meer informatie wilt over Digitalisering met:

Nienke Bruggeman,
kwartiermaker

Digitalisering
De ontwikkelingen op het gebied van data gaan razendsnel. Graag willen we dit omarmen en het volledige potentieel ervan benutten. We ondersteunen daarom ondernemers bij het digitaliseren en het groeien naar data-volwassenheid. Daarbij gaat het niet alleen om de technologie, maar ook om strategie, kennis en een cultuur die verandering en innovatie omarmen. Digitalisering helpt bij het creëren van een sterk en daadkrachtig Twents bedrijfsleven.

Gezondheidszorg/ Medtech

Met een ecosysteem van meer dan 100 bedrijven, zorginstellingen en onderzoeksinstellingen in Twente is Medtech een krachtige motor voor innovatie en werkgelegenheid. We hebben de ambitie om een toonaangevend medtech-cluster in Europa te worden. Om dit te bereiken, hebben zeven ecosysteempartners (Universiteit Twente, Saxion Hogeschool, World Trade Center, Novel-T, Kennispark Twente, Health Valley en Oost NL) zich verenigd binnen het MedTech 2030 project. De bedoeling is om de samenwerking met andere internationale clusters, bedrijven en zorginstellingen te bevorderen en te investeren in talent, infrastructuur en zichtbaarheid.

Neem contact op als u vragen of meer informatie wilt over gezondheidszorg/ Medtech met:

Erwin Holtland,
kwartiermaker

Interesse voor deelname?

Op de hiervoor genoemde focusgebieden en programma’s zijn we concreet aan de slag. Wil je graag meedenken en meehelpen over een of meerdere van deze focusgebieden en/of programma’s? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.